Bullbak..

Aerobicsen gick kanon, mamma hängde på idag vilket var kul.. Just nu håller Petra och jag på att bakar lussebullar, eller vid skrivande stund står dem och jäser.. Vet om att det kankse inte riktigt är dax för det än men vi var så jäkla sugna den ena dagen så idag var det dax.. Men dem tar ju ganska lång tid att göra känns det som så det lär väll ta ett tag tills man kan smaka på dem *MUMS*..

Saffransdeg 1 sats:

  • 50 g 1 pkt jäst för söta degar
  • 150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
  • 2 frp à 0,5 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl

Pensling: 1 st ägg

Garnering: Russin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.



Ska hoppa in i duschen nu, sen ringa Jenza och se om hon slutat jobba än :)
Vad hittar ni på med?

// Hannah


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback